Ninasova

Kategori: USA

TRAVEL TO USA PART 4

Bilderna är från We Heart It och Google

Restid-  Det tar minst 9 timmar att flyga till USA så tänk över hur lång restid du kan tänka dig flyga beroende på vart i USA du ska. Se också om det finns direktflyg eller om du kommer mellanlanda och i så fall om du mellanlandar så ska du tänka på hur lång tid du kan tänka dig att sitta på flygplatsen eller om du till och med kan tänka dig att övernatta på hotell och åka vidare nästa dag då det alternativet finns. Bli inte förskräckt om du ser en restid på 32 timmar eller mer,de räknar bara med en övernattning. 

När jag åkte i somras så valde jag bort alla flygtider som hade övernattning i landet som man mellanlandar i då det skulle ha krävts att jag åker taxi till hotell och sedan taxi tillbaka till flygplatsen nästa morgon.  Jag tänkte att det redan är en utmaning att resa helt ensam och ville inte ta på mig den stressen också.

Jag hittade tillslut ett flyg som var direktflyg från Stockholm till New York som skulle ta 9 timmar.  Från New York åkte jag sedan vidare till Salt Lake City i Utah vilket tog 5-6 timmar.  Passade mig perfekt. 

Bagage- Något som man ska tänka på är att kolla upp på flygbolagets hemsida vad som gäller när det kommer till bagage.  Oftast så får man ta med sig en stor väska som man checkar in, en mindre resväska samt laptopväska eller vanlig handväska.  Se också till att du är medveten om måtten på väskorna då de kan skilja sig från flygbolag till flygbolag.  Självklart ska du ha koll på vikten också.  Stora resväskan får oftast väga 20-23 kg och den mindre 10-12 kg. 

Något som är bra att veta är att tydligen är det vanligt när man mellanlandar i USA att man måste hämta ut sin resväska och checka in den igen.  Jag behövde göra detta i New York, det gick faktiskt riktigt smidigt och jag var klar inom en halvtimme vilket var skönt då jag hade bara 2 och en halvtimmes mellanlandning. 

Jag rekommenderar också att köpa en resväska med fin färg eller med motiv, så att du lätt känner igen den när den kommer rullandets på åkbandet. Oftast så är 90% av väskorna svarta så om du också har en svart så kan det ta tid att hitta just din.  Enligt mig är det bättre att ha en med färg, då ser man den direkt.  Mina resväskor är ljusblå/turkos. 

TSA lås- Om du vill låsa din resväska så krävs det att du har TSA lås vilket är godkänt av de amerikanska myndigheterna då de har nyckel som de kan öppna med ifall det skule behövas,  Om du låser din väska och inte har TSA lås så finns risken att din resväska kommer gå sönder ifall de behöver undersöka innehållet. Så jag personligen rekommenderar att ha en resväska med TSA lås då det känns tryggt att kunna låsa väskan och slippa oroa sig för att något ska bli stulet. 

Min stora resväska har inbyggt TSA lås men jag vet att det även finns TSA lås i flera olika modeller och färger att köpa ifall din resväska inte har det redan. 

TRAVEL TO USA PART 3

Bilderna är från We Heart It. 

Som jag redan skrivit i ett annat inlägg så åkte jag för första gången till USA själv förra sommaren, alltså utan en organisation.  När jag åkte med STS så var de ju de som fixade i princip allt, jag behövde bara bestämma vilken resa jag ville åka på, vilket datum, ta vaccination, fixa pass, resväska och lite andra små saker och sen var de bara att åka iväg.  

Nu var det helt annorlunda, allt skulle jag fixa själv och jag är glad såhär i efterhand att jag var smart nog att börja i tid med allt för det tog sin lilla tid. Jag tror att jag satt varje dag i över en månad och läste på om allt viktigt som man skulle tänka på inför sin resa och läste också på om de olika flygbolagen, läste i trådar på olika sidor om för och nackdelar med flygbolagen och även om vilken sida man skulle boka sina flygbiljetter ifrån och vilken dag i veckan som biljetterna är billigast.  Det är väldigt mycket som jag ville veta eftersom jag var nervös och jag ville känna mig så trygg som möjligt med att resa iväg. 

Flybolag- Det finns ju både bra och dåliga flygbolag så för mig var det viktigt att hitta ett flygbolag som många tycker är bra, KLM och Delta Air Lines fick väldigt bra betyg i flera av trådarna som jag läste i så jag bestämde mig för att åka med  Delta Air Lines, rekommenderar starkt detta flygbolag! Flygvärdinnorna var snälla och hjälpsamma, maten var god och fanns mycket underhållning som filmer/serier,spel,musik och annat. kändes tryggt och bra att åka med Delta Air Lines.

Andra flygbolag jag åkt med är British Airways, Air France, Lufthansa och SAS.  Dessa är också bra. 

Biljetter- Finns hur många olika sidor som helst var man kan köpa sina flygbiljetter, tror svåraste biten för mig var att hitta en sida som är trovärdig och därför tittade jag mest på sidor som folk rekommenderade.  Om jag minns rätt så hittade jag mina biljetter på sidan Flygresor.se och där fanns de andra sidor som man kunde boka ifrån, så jag bestämde mig för att köpa biljetterna från sidan Kilroy.se eftersom jag bara läst och hört positivt om den sidan/företaget. Pratade ett par gånger med de som jobbar där och fick positivt intryck då de var jättesnälla och hjälpsamma. 

En annan sida jag funderade att boka ifrån är Supersavertravel.se, den hade bra recensioner.  

Det som jag kan rekommendera att göra är att skriva ner en lista med allt som ni vill ha av flygbolaget och av biljetterna, alla har ju olika behov och krav så det gäller att veta vad du vill och läsa på om allt så att du kan bli så nöjd som möjligt. Jag är i alla fall glad att jag visste exakt vad jag ville ha och därför blev det lite lättare att utesluta det som inte lät bra och titta vidare på det som faktiskt lät rimligt för just mig. 

För att detta inlägg inte ska bli för långt så avslutar jag här.  Jag kommer skriva i ett annat inlägg mer om hur lång restid jag kunde tänka mig resa, om bagage och lite annat så kika in lite då och då här. 

Det här inlägget är INTE sponsrat, delar bara med mig av mina åsikter och rekommendationer om flygbolag och sidor att köpa biljetter ifrån. 

TRAVEL TO USA PART 2

Från min första resa, i bilen påväg till New York vilket ni kan säkert se på bilden. 

Det här inlägget kommer handla om de lite mer tråkiga men nödvändiga sakerna som man måste göra innan man reser till USA men om du gör dessa så lovar jag att det känns mer tryggt och roligt att resa iväg.  Ni hittar första delen här - Travel to USA -

APIS- Står för Advance Passenger Information System.  Om jag minns rätt så fyllde jag i denna i samband med att jag bokade min resa.  Annars har jag för mig att personalen på flygplatsen fyller i den om man inte gjort det, men det krävs i alla fall att man skriver sina personuppgifter innan resan. 

Vaccination- Det är inget krav att vara vaccinerad när man bara åker på semester men däremot rekommenderas det. Jag är vaccinerad mot polio-stelkramps- och differi samt Hepatit A och B.  Kan vara att jag är vaccinerad mot något mer, minns inte riktigt men jag var tvungen att vaccinera mig när jag åkte på språkresorna.

Om du tänker vaccinera dig så ska du tänka på att vissa av vaccinationerna måste tas flera gånger, så det är bra att börja i god tid. 

Försäkring-  Se till att du har en bra försäkring och läs noga om vad det täcker, kan bli väldigt dyrt om en olycka händer och du måste uppsöka läkare när du är i USA.

Adapter: Uttagen i USA är annorlunda mot Sveriges så adapter är ett måste om du ska kunna ladda din mobil, dator, Ipad, plattång osv.  Jag köpte min för typ 150kr på Kjell och Company om jag minns rätt, har använt den på alla resorna. Funkar perfekt. 

Stäng av Mobil Data och Data Roaming- Din mobilräkning kommer bli väldigt dyr om du inte stänger av dessa så jag rekommenderar starkt att göra det och att du bara använder wi-fi när du är hemma hos någon eller när du är i affärer/cafér som har wi-fi. 

 

TRAVEL TO USA

Jag har gjort collaget med bilder från We Heart It.

Jag har rest till USA tre gånger nu och sist så reste jag helt ensam, utan någon organisation så jag tänkte att jag kan dela med mig av min erfarenhet av att resa och jag kan även dela med mig av tips och råd.  Tänk på att detta handlar alltså då om att åka på semester till USA,  jag har alltså inget visum och ingen erfarenhet av hur det fungerar när man ska arbeta eller plugga där, än. 

Jag kommer uppdatera den här kategorin med mer nödvändig information och även roligare information men jag kommer även skriva flera inlägg om min resa till Utah i den kategorin och de inläggen kommer vara uppdelade i flera delar då jag har mycket jag vill dela med mig av både när det gäller text och bilder. 

Det här inlägget kommer handla om förberedelsen inför resan.  Ni som vill åka iväg till USA ska ha i åtanke att det är mycket man ska ordna och det är bra att börja i tid. 

Jag kommer lista några väldigt viktiga saker som ni måste ha koll på och som måste vara fixat innan avresa:

Pass-  Se till att ditt pass är maskinläst och att det är giltigt under hela den tiden som du vistas i USA.

ESTA- det står för Electronic System for Travel Authorization. Skandinavier omfattas av Visa Waiwer program och det innebär att man inte behöver ha visum för att resa in till USA men däremot krävs det ett godkänt inresetillstånd (vilket är ESTA) Man ska ansöka om ESTA senast 72 timmar innan avresa men jag jag rekommenderar att man ansöker om det tidigare om man kan.  Oftast blir man godkänd på en gång. 

Kostnad är 14 dollar vilket motsvarar 119 svenska kronor. 

Giltighetstiden är 2 år med passet som du ansökte med. du kan stanna upp till 90 dagar på varje resa. 

ESTA ansöker ni på denna sida - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Adress första natten: Det krävs att man har adress för den första natten i USA.  Det ska vara hotell eller husnummer, ort, delstatens förkortning och amerikansk postnummer så se till att ni vet adressen för första natten och ha den nerskrivet och lättåtkomligt. 

Tur och returbiljett: Du bör ha en returbiljett för utan en returbiljett så risker du att inte få komma in i landet då de kan misstänka att du tänker stanna kvar illegalt.  Särskilt om du reser ensam, vilket jag gjorde och de krävde att få se min returbiljett. Om jag inte hade haft det så skulle de nog inte ha låtit mig resa.  så mitt tips är att alltid ha returbiljett. 

 

Om ni har några funderingar kring dessa punkter eller om något verkar oklart och ni vill ha mer information så är det bara att säga till så ska jag göra mitt bästa för att ge bättre svar.  Ni får gärna ställa andra frågor också om ni har några, jag svarar mer än gärna! 

New category- USA

Tre av dessa bilder är mina, den sista är tagen från google då jag inte lyckades få en bra bild själv av Salt Lake city. 

.  Jag har varit i USA tre gånger och besökt 11 stater. Jag har två kategorier redan var jag har skrivit om min resa på östkusten ( BOSTON/MIAMI ) och min resa på västkusten ( SAN DIEGO ) det kommer även komma upp en kategori om Utah. 

Här kommer jag skriva fakta om USA, skillnader mellan USA och Sverige, vad man kan göra i varje stat, vilka platser man absolut måste besöka, vilken stad eller stat som jag gillade mest och mycket annat. 

Ni får jättegärna ställa frågor om ni har några, till exempel om språkresorna jag åkte på, vad jag tyckte var roligast, om jag lärde mig Engelska osv.  Som sagt, bara att ställa frågor, jag svarar gärna!

 

Upp