Ninasova

TRAVEL TO USA

Jag har gjort collaget med bilder från We Heart It.

Jag har rest till USA tre gånger nu och sist så reste jag helt ensam, utan någon organisation så jag tänkte att jag kan dela med mig av min erfarenhet av att resa och jag kan även dela med mig av tips och råd.  Tänk på att detta handlar alltså då om att åka på semester till USA,  jag har alltså inget visum och ingen erfarenhet av hur det fungerar när man ska arbeta eller plugga där, än. 

Jag kommer uppdatera den här kategorin med mer nödvändig information och även roligare information men jag kommer även skriva flera inlägg om min resa till Utah i den kategorin och de inläggen kommer vara uppdelade i flera delar då jag har mycket jag vill dela med mig av både när det gäller text och bilder. 

Det här inlägget kommer handla om förberedelsen inför resan.  Ni som vill åka iväg till USA ska ha i åtanke att det är mycket man ska ordna och det är bra att börja i tid. 

Jag kommer lista några väldigt viktiga saker som ni måste ha koll på och som måste vara fixat innan avresa:

Pass-  Se till att ditt pass är maskinläst och att det är giltigt under hela den tiden som du vistas i USA.

ESTA- det står för Electronic System for Travel Authorization. Skandinavier omfattas av Visa Waiwer program och det innebär att man inte behöver ha visum för att resa in till USA men däremot krävs det ett godkänt inresetillstånd (vilket är ESTA) Man ska ansöka om ESTA senast 72 timmar innan avresa men jag jag rekommenderar att man ansöker om det tidigare om man kan.  Oftast blir man godkänd på en gång. 

Kostnad är 14 dollar vilket motsvarar 119 svenska kronor. 

Giltighetstiden är 2 år med passet som du ansökte med. du kan stanna upp till 90 dagar på varje resa. 

ESTA ansöker ni på denna sida - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Adress första natten: Det krävs att man har adress för den första natten i USA.  Det ska vara hotell eller husnummer, ort, delstatens förkortning och amerikansk postnummer så se till att ni vet adressen för första natten och ha den nerskrivet och lättåtkomligt. 

Tur och returbiljett: Du bör ha en returbiljett för utan en returbiljett så risker du att inte få komma in i landet då de kan misstänka att du tänker stanna kvar illegalt.  Särskilt om du reser ensam, vilket jag gjorde och de krävde att få se min returbiljett. Om jag inte hade haft det så skulle de nog inte ha låtit mig resa.  så mitt tips är att alltid ha returbiljett. 

 

Om ni har några funderingar kring dessa punkter eller om något verkar oklart och ni vill ha mer information så är det bara att säga till så ska jag göra mitt bästa för att ge bättre svar.  Ni får gärna ställa andra frågor också om ni har några, jag svarar mer än gärna! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas